Skånsk Avec - en hyllning till Saturnus 130 år som dryckesproducent
Hur ringar min in 130 år av skånsk dryckesproduktion? Den frågan ställde vi oss när det började dra ihop sig för jubileum. Tankarna och idéerna var många men tillslut landade vi i en Skånsk Avec.
Redan från starten har vi i huvudsak fokuserat på två saker: Glöggproduktion och Destillation. Slår man ihop dessa kan resultatet bli en avec. När vi tillverkar en glögg börjar processen med att vi lägger olika kryddor och smaksättare i sprit och vatten. Kanel, kardemumma, nejlika, plommon, fikon och russin är några av alla de kryddor vi jobbar med. Just russinen kom här att få spela en huvudroll. För att kunna smaksätta glögg med russin lägger vi dessa i sprit och vatten i cirka 8 dagar. Därefter silar vi av russinen och vätskan som blir kvar används som smaksättare till vår glögg. Själva russinen har vi slängt. Tills nu.
Genom att istället destillera russinresterna från glöggproduktionen har vi istället en sprit på druvrester. Då kan man direkt börja dra paraleller till hur vinbönder i Italien (Grappa, Frankrike (Marc) och Tyskland (Tresterbrand) jobbar med sina rester från vinproduktionen. Russindestillatet fick sedan ligga på svenska ekfat under 6 månaders tid och resultatet blev en rund druvsprit med fattoner. Det perfekta komplementet till kaffet.
Vi är otroligt stolta över vårt företag, vår avec och ser nu fram emot många goda år framöver.
Skånsk Avec finner man på Systembolaget. I hyllan i Malmö och Höllviken, eller via beställningssortimentet.